10 noiembrie 2008

Iaşi - oraşul celor 7 coline

Întotdeauna mi-a fost greu sa îmi amintesc numele celor 7 coline pe care, ca şi Roma, este întins Iaşi. Dar să încerc: Copou, Bucium, Cetăţuia, Galata, Repedea, Breazu si Şorogari.
Traseul pe care vi-l propun începe tocmai de pe una din aceste coline, Copou. Copou este una din cele mai frumoase zone ale Iaşului datorită spaţiilor verzi, locurilor istorice, fiind de altfel şi cea mai căutată zonă rezidenţială. După cum spuneam traseul începe de la Parcul Expoziţiei, penultima staţie de tramvai din Copou. Dacă traversaţi acest parc puteţi ajunge la Grădina Botanică "Anastasie Fătu", una din cele mai frumoase şi mai mari de la noi din ţară. La sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie are loc expoziţia "Flori de toamnă", aşă că o vizită în seră este obligatorie.
Râpa GalbenăDin Grădina Botanică, indreptaţi-vă din nou spre Parcul Expoziţiei şi de aici vom porni uşor agale către centru. Pe partea dreaptă, imediat după parc, este situat stadionul "Emil Alexandrescu". După mai puţin de un kilometru şi o plimbare prin parc, tot pe partea dreaptă este o unitate militară şi imediat după Parcul Copou. Parcul Copou este casa Teiului lui Eminescu, a Muzeului Eminescu şi, doar câteva zile vara, a Târgului olarilor şi al meşterilor populari "Cucuteni 5000". Este un parc superb, nu degeaba fiind considerat şi parcul îndrăgostiţilor. După o lungă plimbare, cel puţin pentru mine pentru că m-aş despărţi cu greu de aceste locuri, ne îndreptăm către Universitate coborând în continuare pe Bulevardul Copou, sau pe numele său oficial Bulevardul Carol I.
Probabil că după atîta mers vi s-a făcut foame, aşa că ne putem opri la Family Pizza (pe partea stângă, tel. 0232261647, bld. Copou 26-28) sau putem merge la restaurantul Monte Carlo (tel 0232 216503, str. Gh. Asachi 1 - prima straduţă la stânga înainte de Universitate şi mai mergeţi aproximativ 200m). Au o mâncare delicioasă şi grădina este o adevărată încântare pe timp de vară.
După masă, ne putem face siesta vizitând Universitatea "Al. I. Cuza", cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România (1860). Aici puteţi vedea faimoasa "Sală a Paşilor Pierduţi", decorată cu picturi realizate de Sabin Bălaşa, sau vă puteţi trage sufletul în parcul din faţa corpului B.
Apus de soare in IaşiDe aici ne îndreptăm spre centru, trecând pe lângă Spitalul Militar (pe stânga), Casa Pogor (pe dreapta) şi ajungem în intersectia mare de La Fundaţie. Pe partea dreaptă este Biblioteca Universitară "Mihai Eminescu", iar pe partea dreaptă, un mic parc unde puteţi admira statuile a 8 voievozi români.
Traseul nostru urmează în continuare strada Lăpuşneanu, o stradă veche, unde puteţi petrece ceva timp hoinărind prin magazine, aici fiind şi unul din cele mai mari şi mai cunoscute anticariate din Iaşi. Aici puteţi vizita şi Muzeul Unirii, o clădire albă, pe partea stângă.
Acum sunteţi doar la câţiva paşi de Piaţa Unirii, locul unde s-a jucat hora unirii acum un secol şi jumătate.
Ne vom îndrepta spre Palatul Culturii, pe strada Ştefan cel Mare, centrul economic al Iaşului.
Pe partea dreaptă, după aproximativ un km, se află un cub metalic. Aici se află intrarea într-o reţea veche de tuneluri de importanţă strategică. Din păcate, zona nu este amenajată, aşa ca nu poate fi vizitată.
De aici se poate vedea şi Mitropolia, a cărei intrare este la mai puţin de 100 m pe aceeaşi parte. Vizavi se află Primăria, Parcul Naţional şi Teatrul Naţional, o clădire istorică, cu o arhitectură interioară şi exterioară unică.
Tot pe bulevardul Ştefan cel Mare se află şi biserica Trei Ierarhi, ctitorită de Vasile Lupu în 1635 şi atât de renumită pentru dantelăriile de piatră de pe zidurile exterioare.
Palatul CulturiiCălătoria noastră se apropie de sfârşit. În faţă putem admira Palatul Culturii, inaugurat în 1926. În această zonă mai putem vedea Casa Dosoftei.
Dacă tot aţi ajuns aici, urcaţi şi la etajul 5 al mall-ului Moldova. Priveliştea este impresionantă şi tot aici puteţi lua şi o mică gustare.
Pentru o noapte albă, vă recomand cartierul Tudor Vladimirescu, în zona Iulius Mall. Este o zonă cu multe cămine studenţeşti, restaurante, baruri, cluburi şi plină de viaţă non-stop.
Pentru a doua zi vă voi recomanda câteva locuri mai mult sau mai puţin vizitate.
Dar să le luăm pe rând. Dacă vreţi să continuaţi periplul cultural Bojdeuca lui Creangă sau Mânăstirea Cetăţuia (ctitorită de Gheorghe Duca între 1668 şi 1672). Pentru cei care vor să admire panorama Iaşului pot alege să meargă la Bucium, lângă releu. Sau pentru cei mai curajoşi şi cu o condiţie fizică mai bună pot urca dealul Galata, pe lângă vechiul stadion de pe malul Bahluiului. Cel mai înalt punct este o coamă pe care puteţi găsi şi o cazemată abandonată.
Dacă aveţi ceva mai mult timp şi chef de un picnic vă recomand lacul Ciorbeşti, deşi mai departe, lacul Ciric sau lacul Dorobanţi.
Mânăstirea CetăţuiaDin punct de vedere culinar, Iaşul este răsfăţat cu multe restaurante cu bucate gustoase: Pizza Pazzo (tel. 0232 210442) şi Camelot (tel. 0728019787, cămin T14) în Tudor Vladimirescu sau Mario (tel. 0232 224674, Str. Fagului 19) în Copou. La Mario, preţurile sunt ceva mai mari, dar bucatele sunt alese şi priveliştea încântătoare. Dar dacă veni vorba de restaurante nu se poate să uităm de renumitul Casa Bolta Rece, unde au poposit Creangă şi Eminescu.
Sper că vă veţi bucura să petreceţi un weekend relaxant într-un oraş modern, dar încărcat de istorie şi cultură.

4 comentarii:

 1. Am uitat sa vă zic că cel mai bun drum spre Iaşi este prin Bacău. Distanţa este de aproximativ 450 km şi ieşirea din Bucureşti se face prin Voluntari, pe DN2/E85.

  RăspundeţiȘtergere
 2. Yeap....place si la mine acest oras....superb superb de trei ori superb!

  RăspundeţiȘtergere
 3. orasul iasi e cel mai tare nu doar pt ca eu stau acolo, ci si pt ca de la orasul iasi a pornit si UNIREA. Altii spun ca este un oras murdar, urat si altele. intr-adevar, oamenii sunt needucati si arunca pe jos gunoaie, dar asta nu inseamna ca orasul iasi nu mai este frumos. de la el a inceput UNIREA, nu de la transilvania, bacau... nu! de la iasi!

  RăspundeţiȘtergere
 4. Orasul Iasi nu este chiar asa murdar, cel putin comparativ cu celelalte orase din tara. Si chiar cu unele din strainatate.

  RăspundeţiȘtergere