Ce se întâmplă atunci când combini postul intermitent cu exercițiile fizice?

Postul intermitent a câștigat popularitate în ultimii ani ca o strategie puternică pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății generale. Dar ce este mai exact postul intermitent? În termeni simpli, postul intermitent este un model de alimentație care face cicluri între perioadele de post și de alimentație. Există mai multe abordări diferite ale postului intermitent, dar cele mai comune sunt metoda 16/8, dieta 5:2 și postul de zile alternative.

Metoda 16/8 presupune să postiți timp de 16 ore și să restricționați fereastra de masă la 8 ore în fiecare zi. Acest lucru înseamnă, de obicei, să săriți peste micul dejun și să luați prima masă în jurul prânzului. Dieta 5:2 presupune să mâncați normal timp de cinci zile pe săptămână și să restricționați aportul caloric la 500-600 de calorii timp de două zile neconsecutive. Postul alternativ, după cum sugerează și numele, presupune să postești o zi da și o zi nu, cu unele variante care permit o cantitate mică de calorii în zilele de post.

Postul intermitent funcționează prin valorificarea capacității naturale a organismului de a arde grăsimile stocate pentru combustibil atunci când alimentele nu sunt ușor disponibile. În timpul perioadei de post, nivelul de insulină scade, iar organismul începe să producă cetone, care sunt molecule produse atunci când grăsimea este descompusă. Această trecere metabolică de la utilizarea glucozei la utilizarea grăsimilor pentru energie este ceea ce face ca postul intermitent să fie un instrument eficient de pierdere în greutate.

Care sunt beneficiile postului intermitent?

Postul intermitent oferă numeroase beneficii dincolo de pierderea în greutate. Iată câteva dintre principalele beneficii la care vă puteți aștepta:

 1. Îmbunătățirea sensibilității la insulină: Postul intermitent poate spori sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră poate regla mai bine nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele cu rezistență la insulină sau cu diabet de tip 2.
 2. Arderea crescută a grăsimilor: Prin exploatarea grăsimilor stocate pentru energie, postul intermitent promovează arderea grăsimilor și vă poate ajuta să vă debarasați de excesul de grăsime corporală. Acest lucru este deosebit de eficient atunci când este combinat cu exerciții fizice.
 3. Reducerea inflamației: Studiile au arătat că postul intermitent poate reduce inflamația din organism, care este un factor cheie al multor boli cronice, inclusiv al bolilor de inimă, al diabetului și al anumitor tipuri de cancer.
 4. Îmbunătățirea sănătății creierului: S-a demonstrat că postul intermitent crește producția de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), o proteină care promovează creșterea și supraviețuirea celulelor cerebrale. Acest lucru poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate proteja împotriva bolilor neurodegenerative precum Alzheimer.
 5. Beneficiile longevității: Unele cercetări sugerează că postul intermitent poate prelungi durata de viață și îmbunătăți durata generală a sănătății prin activarea mecanismelor de reparare celulară și reducerea stresului oxidativ.

Știința din spatele postului intermitent și a exercițiilor fizice

Atunci când combinați postul intermitent cu exercițiile fizice, efectele asupra organismului dumneavoastră pot fi și mai pronunțate. Atât postul intermitent, cât și exercițiile fizice declanșează o serie de schimbări fiziologice complexe care pot funcționa în mod sinergic pentru a vă îmbunătăți sănătatea și condiția fizică.

În timpul perioadelor de post, corpul dumneavoastră începe să se repare și să se întinerisească la nivel celular. Acest lucru include procese precum autofagia, prin care celulele deteriorate sunt eliminate și reciclate, și producția de hormon de creștere, care joacă un rol-cheie în creșterea și repararea mușchilor. Aceste mecanisme de reparare sunt îmbunătățite și mai mult atunci când faceți exerciții fizice, creând o combinație puternică pentru optimizarea sănătății dumneavoastră.

Pe de altă parte, exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea metabolică prin creșterea sensibilității la insulină și îmbunătățirea absorbției glucozei de către mușchi. De asemenea, stimulează eliberarea de endorfine, care sunt stimulente naturale ale stării de spirit, și promovează creșterea de noi vase de sânge, îmbunătățind circulația și livrarea de oxigen către țesuturi.

Cum afectează postul intermitent performanța la efort?

O preocupare comună atunci când se combină postul intermitent cu exercițiile fizice este dacă postul poate avea un impact negativ asupra performanței. Deși este adevărat că antrenamentul pe stomacul gol se poate simți inițial provocator, cercetările sugerează că nu are un impact negativ semnificativ asupra performanței în majoritatea cazurilor.

De fapt, unele studii au arătat că exercițiile fizice în stare de post pot spori de fapt arderea grăsimilor și îmbunătăți rezistența. Când faceți exerciții fizice în stare de post, corpul dumneavoastră este deja pregătit să ardă grăsimile stocate drept combustibil, ceea ce poate fi avantajos pentru persoanele care doresc să piardă în greutate.

Cu toate acestea, este important să rețineți că răspunsurile individuale pot varia, iar unele persoane pot constata că au performanțe mai bune cu o mică masă sau gustare înainte de antrenament. Este esențial să vă ascultați corpul și să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră.

Combinarea postului intermitent cu diferite tipuri de exerciții fizice – cardio, antrenament de forță și HIIT

Postul intermitent poate fi combinat cu diferite tipuri de exerciții fizice, fiecare cu propriile beneficii unice. Iată o defalcare a modului în care postul intermitent poate îmbunătăți diferite forme de exerciții fizice:

 1. Exerciții cardiovasculare: Antrenamentele cardio, cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă sau înotul, sunt excelente pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare, arderea caloriilor și creșterea rezistenței. Atunci când sunt combinate cu postul intermitent, exercițiile cardio pot fi deosebit de eficiente pentru arderea grăsimilor și pierderea în greutate.
 2. Antrenamentul de forță: Antrenamentul de forță este esențial pentru construirea și menținerea masei musculare, care este crucială pentru sănătatea generală și pentru metabolism. Atunci când este combinat cu postul intermitent, antrenamentul de forță poate promova creșterea musculară și poate îmbunătăți compoziția corporală.
 3. Antrenamentul cu intervale de intensitate ridicată (HIIT): Antrenamentele HIIT implică scurte explozii de exerciții intense, urmate de perioade de odihnă. Acest tip de exercițiu este cunoscut pentru capacitatea sa de a stimula metabolismul și de a arde calorii mult timp după ce antrenamentul s-a încheiat. Atunci când este combinat cu postul intermitent, HIIT poate maximiza arderea grăsimilor și poate îmbunătăți nivelul de fitness.

Sfaturi pentru maximizarea beneficiilor combinării postului intermitent și a exercițiilor fizice

Pentru a obține cele mai bune rezultate din combinarea postului intermitent și a exercițiilor fizice, este important să țineți cont de câteva sfaturi cheie:

 1. Rămâneți hidratat: Beți multă apă înainte, în timpul și după antrenamente pentru a vă menține hidratat corespunzător. Postul poate crește riscul de deshidratare, așa că este crucial să acordați prioritate aportului de lichide.
 2. Programează-ți mesele în mod strategic: Dacă urmezi metoda 16/8, programează-ți antrenamentele spre sfârșitul perioadei de post pentru a profita de beneficiile arderii grăsimilor. Dacă preferați să faceți exerciții fizice dimineața, o mică masă sau gustare înainte de antrenament poate fi benefică.
 3. Nu exagerați: În timp ce exercițiile fizice sunt importante pentru sănătatea generală, este esențial să vă ascultați corpul și să evitați suprasolicitarea. Postul intermitent poate pune deja stres pe corpul tău, așa că este important să găsești echilibrul potrivit și să eviți să te forțezi prea tare.
 4. Prioritizează alimentele dense în nutrienți: Atunci când rupeți postul, concentrați-vă pe consumul de alimente dense în nutrienți pentru a susține repararea și recuperarea musculară. Includeți un echilibru de proteine slabe, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși în mesele de după antrenament.
 5. Urmăriți-vă progresul: Țineți un jurnal sau folosiți o aplicație pentru a vă urmări progresul și pentru a monitoriza cum vă simțiți în timpul antrenamentelor. Acest lucru vă poate ajuta să identificați tiparele și să faceți ajustări după cum este necesar.

Concepții greșite comune despre postul intermitent și exercițiile fizice

În ciuda popularității sale în creștere, există încă unele concepții greșite în jurul postului intermitent și a exercițiilor fizice. Iată câteva mituri comune dezmințite:

 1. Postul duce la pierderea mușchilor: În timp ce postul poate duce la o oarecare degradare musculară, aceasta poate fi minimizată prin consumul unei cantități adecvate de proteine în timpul ferestrei de masă și prin implicarea în antrenamente regulate de forță.
 2. Trebuie să mâncați imediat după un antrenament: Contrar credinței populare, nu trebuie să consumați o masă post-antrenament imediat după ce ați făcut exerciții fizice. Atâta timp cât vă satisfaceți necesarul zilnic de nutrienți în cadrul ferestrei de alimentație, momentul mesei este mai puțin critic.
 3. Postul este doar pentru pierderea în greutate: În timp ce mulți oameni apelează la postul intermitent pentru pierderea în greutate, acesta oferă o gamă largă de beneficii pentru sănătate dincolo de pierderea kilogramelor. Îmbunătățirea sensibilității la insulină, creșterea autofagiei și îmbunătățirea sănătății creierului sunt doar câteva dintre beneficiile suplimentare.

Riscuri potențiale și considerații atunci când se combină postul intermitent și exercițiile fizice

În timp ce postul intermitent poate fi o strategie sigură și eficientă pentru multe persoane, este important să luați în considerare riscurile potențiale și să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății dacă aveți orice afecțiune de bază. Iată câteva considerații cheie:

 1. Deficiențe nutritive: Deoarece fereastra de alimentație este limitată, este important să vă asigurați că primiți toți nutrienții esențiali de care are nevoie organismul dumneavoastră. Concentrează-te pe consumul unei varietăți de alimente dense în nutrienți în timpul ferestrei tale de alimentație.
 2. Modificări hormonale: Postul intermitent poate afecta nivelurile hormonale, în special la femei. Unele femei pot experimenta schimbări în ciclurile menstruale sau dezechilibre hormonale. Dacă observați orice nereguli, este important să cereți sfatul medicului.
 3. Diferențele individuale: Fiecare individ este unic, iar ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. Este esențial să vă ascultați corpul și să vă adaptați abordarea în funcție de necesități.

Povești personale de succes ale persoanelor care au combinat postul intermitent și exercițiile fizice

Multe persoane au obținut rezultate remarcabile prin combinarea postului intermitent cu exercițiile fizice. Iată câteva povești personale de succes:

 1. Sarah, o profesionistă în vârstă de 35 de ani care lucrează, s-a luptat cu pierderea în greutate ani de zile. După ce a adoptat metoda postului intermitent 16/8 și a încorporat un antrenament de forță regulat, ea a pierdut 20 de kilograme și a obținut o definiție musculară vizibilă.
 2. Mark, un bărbat în vârstă de 45 de ani cu diabet de tip 2, a descoperit că postul intermitent combinat cu antrenamente cardio regulate l-a ajutat să obțină un control mai bun al glicemiei și să reducă dependența de medicamente.
 3. Emily, o tânără în vârstă de 28 de ani care anterior se lupta cu niveluri scăzute de energie, a observat o îmbunătățire semnificativă a energiei și a stării de spirit după ce a implementat dieta 5:2 și a încorporat antrenamentele HIIT în rutina sa.

Concluzie și gânduri finale

Combinarea postului intermitent cu exercițiile fizice poate fi o strategie puternică pentru a vă optimiza sănătatea și pentru a vă atinge obiectivele de fitness. Prin valorificarea mecanismelor naturale de reparare a organismului și îmbunătățirea sănătății metabolice, puteți experimenta o pierdere accelerată în greutate, o creștere musculară sporită, o rezistență îmbunătățită și numeroase alte beneficii.

Nu uitați, postul intermitent și exercițiile fizice ar trebui să fie personalizate în funcție de nevoile și preferințele dumneavoastră individuale. Ascultați-vă corpul, rămâneți hidratat și acordați prioritate alimentelor dense în nutrienți pentru a vă susține bunăstarea generală. Dacă aveți orice afecțiuni sau preocupări de sănătate subiacente, este întotdeauna o idee bună să vă consultați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a face schimbări semnificative în dieta sau în rutina de exerciții fizice. Sursa articol https://blogdeantreprenor.ro/sanatate/

Avatar Eduard

Autorul Articolului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte aticole relevante