Sterilizarea apei în cartierele rezidențiale

Sistemele de alimentare publică presupun tratarea apei în repetate rânduri pentru ca aceasta să devină potabilă și sigură pentru consum. Purificarea prin utilizarea filtrelor și dezinfectarea cu ajutorul substanțelor chimice par să nu fie suficiente pentru a atinge standardele de calitate impuse la nivel general, motiv pentru care este necesară implementarea unor soluții suplimentare care să elimine eficient toate microorganismele periculoase fără a-i afecta structura moleculară. În prezent, sterilizarea UV reprezintă singurul proces prin care peste 99,99% dintre germenii, bacteriile și virusurile periculoase prezente în apă sunt eliminate rapid, implementarea sistemului fiind foarte accesibilă din punct de vedere financiar în raport cu beneficiile pe care le oferă.

De ce este necesară sterilizarea apei în cartierele rezidențiale?

Pentru că apa provenită de la surse comune de aprovizionare poate transporta numeroase virusuri și bacterii rezistente la soluțiile convenționale de dezinfecție, motiv pentru care, pentru a putea fi bună de consum, aceasta trebuie supusă unor proceduri suplimentare de curățare și purificare, prin intermediul cărora sănătatea locatarilor din cartierele rezidențiale să fie protejată.

Sterilizarea UV reprezintă cea mai rapidă și sigură cale prin care apa, indiferent de sursa de proveniență, este tratată în condiții controlate, rapid și în permanență, pentru a deveni potabilă din punct de vedere microbiologic. Atât bazinele din care este colectată, cât și traseele pe care le urmează până în momentul în care ajunge la punctul final, pot fi contaminate și acest lucru prezintă un risc major pentru sănătate. Montarea unor sterilizatoare UV cât mai aproape de robinetele finale asigură o ultimă dezinfecție în profunzime a acesteia, asigurând eliminarea a peste 99,99% din microorganismele existente.

Iradierea este o metodă sigură de dezinfectare a apei care poate fi utilizată în cazurile în care se dorește stoparea tratării chimice, ori atunci când este nevoie de o procedură suplimentară prin care să poată fi eliminați și germenii care au dezvoltat rezistență în timp la astfel de metode. În plus,

Cum funcționează sterilizarea cu UV?

Lumina UV este o radiație electromagnetică cu lungime de undă scurtă care acționează în mod direct asupra microorganismelor pe care le detectează pe raza sa de acțiune, sterilinzând suprafețe, apa și aerul. Principiul de acțiune este simplu și asigură eficacitate garantată în doar câteva secunde de funcționare deoarece raza UV acționează în mod direct asupra ADN-ului și ARN-ului, absorbindu-le și dezactivând instant orice virus sau bacterie. În acest mod, se întrerupe lanțul de transmitere și înmulțire, iar în câteva secunde acestea mor, lăsând în urmă spații perfect sterile și sigure pentru sănătate. Aceste procese pot fi aplicate atât în camere și clădiri de mari dimensiuni, cât și în bazine de apă, sisteme de alimentare, camere frigorifice și orice alt spațiu în care se impun standarde de igienă ridicate.

Recomandări de la SPECTRA Professional UV Solutions

În ceea ce privește sterilizarea apei, specialiștii SPECTRA propun numeroase sisteme în funcție de debitul vizat, de direcția de utilizare a apei, dar și de amplasamentul dorit al sistemului, aceste aspecte influențând rezultatele obținute. Pentru sterilizarea apei potabile din cartierele rezidențiale, sistemul SITA 440, sterilizator UV industrial, producător SITA, reprezintă o alegere inspirată, cu ajutorul căreia se pot curăța și purifica debite de la 50 până la 3000 m³/h de apă potabilă. Ușor de montat și controlat în instalațiile curente, dar și rentabil de folosit și întreținut, acest sistem emite cantități controlate de radiații UV prin intermediul senzorului din dotare, asigurând sterilizarea corectă a apei circulate, utilizând lămpi UV de înaltă calitate.

Cu alte cuvinte, sterilizarea UV reprezintă o metodă sigură și eficientă prin care apa din bazine și circuite publice poate deveni potrivită pentru consum din punct de vedere microbiologic, înlocuind procedeele clasice de dezinfecție chimică a căror acțiune atacă și proprietățile benefice ale acesteia. SPECTRA oferă soluții profesionale adaptate fiecărei nevoi, garantând performanță și durabilitate prin utilizarea lămpilor UV de ultimă generație.

Avatar Redactia 48H

Autorul Articolului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte aticole relevante